#Cositivity | Interview met Teenjuwel Cosplay

img_1723-bewerkt-4Foto door Vincent Lee Fotografie

Wie ben jij en wat doe je in het dagelijks leven?

Hey, ik ben Teenjuwel Cosplay en in het dagelijks leven heet ik Zoë en ik ben 22 jaar. Ik ben een full time HBO-ICT student op de HZ in Zeeland waar ik mij vooral bezig houd met business & management. In mijn vrije tijd ben ik naast cosplay vooral bezig met fotografie, kijk ik series, lees ik comics of ga ik bij vrienden op bezoek en praat over van alles en nog wat met een glaasje rode wijn.

Wanneer ben je begonnen met cosplay?

Ik was het eerst in aanmerking gekomen met cosplay door een vriendin van school (KellyWoeshxD Cosplay). Zij heeft mij meegenomen naar Elf Fantasy Fair in 2013 en ik vond het geweldig. Ik heb toen nog niet direct iets gedaan met cosplay. Ik wou een hobby zoeken en ik kwam toen in 2014 pas met het idee van “goh, misschien moet ik dat ook eens doen!” Ik ben begonnen met het maken van mijn eerste cosplay in augustus 2014 met mijn moeder die mij alles heeft uitgelegd wat betreft het maken van kleding, aangezien zij de mode vakschool heeft gedaan. Ik heb dat kostuum voor het eerst gedragen op FACTS in Gent in oktober 2014.

Wat was jouw allereerste cosplay?

Mijn allereerste cosplay was Alice Liddell van Alice: Madness Returns. Ik kende de game McGee’s Alice al en toen ze de nieuwe game hadden aangekondigd stond ik al te springen. Toen ik dus iets besloot met cosplay te doen kwam zij direct in mijn gedachten. Ik heb toen het kostuum met mijn moeder gemaakt en ben zelfs begonnen zelf helemaal alleen een Hobbyhorse als prop te bouwen waar ik nog altijd heel trots op ben. Ik ben dit kostuum nu ook aan het aanpassen voor Firstlook Festival!

Weten de mensen in je directe omgeving dat je cosplayed? En hoe reageren ze erop?

Ik heb het altijd heel snel over mijn hobby’s, dus klasgenoten en vrienden weten allemaal dat ik cosplay. De meesten vinden het heel gaaf en creatief en leuk, anderen vinden het ook een beetje vreemd maar zijn er niet naar over en vinden het wel gaaf dat ik zelf kostuums kan maken, ook al vinden ze het in kostuum over conventies lopen maar een gek idee.

Maak je je eigen cosplays of koop je deze?

Ik heb op één cosplay na alles zelf gemaakt. Het was ook heel vreemd om dit jaar pas een kostuum te bestellen, iets wat ik nog nooit gedaan had. Best grappig, de meerderheid heeft dit juist andersom!

Wat komt er allemaal bij kijken als je zelf een kostuum gaat maken?

Ik werk veel met stof en niet echt met thermosplastics als basis. Aller eerst is het vinden van referentie materiaal al een heel proces op zich. Iedere hoek vinden van het personage om het kostuum zo precies mogelijk na te maken. Het nadenken over het soort stof wat je wilt gebruiken, iedere stof valt namelijk weer anders. Patronen kopen/aanpassen/zelf tekenen is ook erg belangrijk voordat je van start gaat en dan natuurlijk alle stof en fournituren aanschaffen. Tijdens het maken is het af en toe passen van wat je al hebt ook erg belangrijk, zodat je aan het eind niet voor verassingen staat. Tot slot: heb er plezier in! Het is en blijft een hobby, iets met tegenzin doen is niet leuk en betekend dat je even on to the next one moet of even een break moet nemen.

Wat vind je het leukste: cosplay of crossplay?

Zelf hou ik meer van mijn eigen gender cosplayen. Ik heb wel al gecrossplayed, maar het is niet geheel mijn ding. Ik voel me niet enorm op mijn gemak als mannelijk personage. Ik heb dan bijvoorbeeld een vrouwelijke Aladdin gemaakt, wat ik dan wel weer hartstikke tof vind om te dragen.

Heb je meegedaan met competities? Zo ja, welke?

Ik heb al een aantal keer meegedaan aan cosplay competities.

  • - Tomocon cosplay competitie 2015 met de Winx club groen als Tecna
  • - FACTS 2015 met Kan’u Unchou van Ikkitousen
  • - Nishicon 2015 met de Disney villains als the Evil Queen
  • - Tomocon 2016 met de Genie act als vrouwelijke Aladdin
  • - Dutch Comic Con 2016 als Poison Ivy
  • - Abunai! Masquerade 2016 met Belle van Beauty and the Beast. Met deze heb ik de eerste prijs voor skit gewonnen.

Ik doe dit jaar nog mee met WCS en C4 op Firstlook festival als Poison Ivy en op FACTS doe ik beide dagen mee, eenmaal als Poison Ivy en eenmaal als Belle.

14241410_10157457148170074_4810761161167473187_o
Foto door Kees Stravers

En hoe was deze ervaring?

Op iedere conventie is het toch net weer even anders. Op FACTS is er bijvoorbeeld een enorme ruimte achter het podium om te oefenen terwijl op bijvoorbeeld Abunai het backstage gedeelte klein is maar daar heb je wel de tijd om on stage voordat de competitie begint je act te oefenen. Ik vind het voornamelijk erg leuk om met andere deelnemers te praten, over de zenuwen, hoe vaak iemand al een act heeft gedaan, interesses delen en elkaar succes te wensen als het eenmaal zover is. Ik krijg altijd vlak voor ik op moet een enorme adrenaline boost. Eindelijk een act en kostuum laten zien waar ik soms al enkele maanden naar toe heb gewerkt en als de track begint en ik mag op dan is het direct helemaal in character. Eenmaal van het podium is het gelijk super enthousiast met de andere deelnemers praten over hoe waanzinnig het was om weer op het podium te mogen staan. Het gevoel wat ik dan op Abunai kreeg toen ik voor het eerst iets had gewonnen was op dat moment niet in woorden uit te drukken.

Op welke cosplay ben je het meest trots en waarom?

Ik denk op dit moment toch wel Belle. Ik heb nog nooit zoveel liefde in een kostuum gestopt en zo op mijn details gelet.

Wat zijn jouw toekomstige cosplay plannen?

Een hoop meer versies van Poison Ivy en natuurlijk een hele hoop meer Disney prinsessen. Ik heb de smaak al te pakken en Ariël wordt de eerstvolgende. Ook heb ik Lady Deadpool op mijn lijst staan en Amy van Gargantia on the Verdurous Planet. Ik ben een poosje geleden ook een gezamenlijke cosplay pagina begonnen op Facebook met Black44Angel Cosplay. We zijn van plan meer acts samen te doen en duo cosplays uit te werken. Zij cosplayed graag als Harley Quinn en ik als Poison Ivy en dat duo klikt als een gek! We heten Poisoned Diamond.

In het kader van #Cositivity, heb je advies voor andere cosplayers?

Heb er vooral plezier mee! Laat anderen je ook niet tegenhouden om een bepaald personage te cosplayen, je hoeft jezelf echt niet te limiteren, dat heb ik recent zelf ook geleerd.

~~~~

Wij willen graag Zoë bedanken voor het interview! Wil je meer over haar weten en/of haar blijven volgen, klik dan HIER voor haar Facebookpagina!
En als je meer wil weten over haar gezamenlijke pagina met Black44Angel Cosplay, klik HIER!

Lijkt het jou ook leuk om door ons geïnterviewd te worden? Stuur ons een berichtje via onze contactpagina!

Written by Pauliene

Pauliene

10 years K-Pop obsessed, crazy about mango ice cream and Pêche Melba bubbletea, fan of Dong Bang Shin Ki and BTS.

Leave a reply

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>